tisdag 1 december 2009

Vecka 31 med Mitt Lilla Hjärta

9 veckor kvar... och imon den 2 december är det 2 månader kvar till BF som ju e det 2 februari... Nedräkningen har börjat känns det som... LÄNGTAR EFTER MIN BEBIS!!!
BARNET:
Bebisen är ca 28 cm från huvud till rumpan (43 cm i utsträckt tillstånd) och väger cirka 1,5 kg. Huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna ca 6 cm.
Bebisen kommer att verka vara mindre aktivt allt eftersom veckorna går. Färre rörelser betyder att det går åt rätt håll. Bebisens rörelser blir helt enkelt mer regelbundna, och dessutom finns det inte längre så mycket utrymme i livmodern.
Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.
Bebisens ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus.
Bebisen har legat i fosterställning, med benen uppdragna, i några veckor vid det här laget. Bebisen har fortfarande inte lagt sig till rätta, utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan
MAMMAN:
Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn.
- Oups! Glömsk!!?? Värre än vanligt?? Det verkar iiiinte lovande...
För några månader sedan kanske du började känna dig andfådd, och nu har du förmodligen ännu svårare att få tillräckligt med luft. Det beror på att din växande livmoder trycker upp mellangärdet mot lungorna.
Nu när det börjar närma sig slutet på graviditeten kan det hända att din kropp börjar öva inför förlossningen. Dessa övningssammandragningar kallas förvärkar. De skiljer sig från för tidiga värkar och är inget att oroa sig för. Hur känner man skillnaden? Om sammandragningarna är oregelbundna och försvinner när du ändrar ställning eller går omkring är det förmodligen förvärkar.
-Hm... har faktiskt kännt av det vid några tillfällen...
Från vecka 20 till vecka 30... Oj! Magen har verkligen växt på 10v. Tänk om magen växer lika mycket de 9v som e kvar?? Då bli jag ju gigantiskt... tihi..

1 kommentar:

. sa...

Ha en fin dag:)