tisdag 15 december 2009

Vecka 33 med Mitt Lilla Hjärta

BEBISEN:
Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.
Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.
Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.
MAMMAN:
När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.
- Och man känner sig kissnödig efter 5 minuters promenad.. suck..
Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen.
Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!
- WOW!! Tänk va!? Vilken muskel vi kvinnor har!! Inte undra på att det ibland stäcker och gör ont.

Inga kommentarer: