tisdag 6 oktober 2009

Vecka 23 med Mitt Lilla Hjärta

Barnet:
Vikt: 600 gr och cirka 22 cm lång. Huvudets diameter är mellan 50-60 mm.
Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.
Barnet ligger ofta och suger på sin tumme
Både arm- och benmuskler stärks nu och det påverkar fostrets rörelser, som blir ännu tydligare. Men det är viktigt att framhålla att placeringen av moderkakan och hur fostret ligger påverkar hur mycket sparkarna känns. Foster är också individer och de sparkar såklart olika.
Mamman:
Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. -Skojar DU!? Jag e vig som ett kylskåp just nu och värre lär det bli!! Suck...
En del kvinnor upplever redan nu hur livmodern av och till drar ihop sig. Dessa sammandragningar ses som ett tecken på att livmodern tränar sig inför det riktiga stora förlossningsarbetet. Du får lättare den här typen av sammandragningar om du varit extra aktiv.
-Att min livmoder tränar sig inför förlossingen känner jag av... Känns ibland som om magen ska explodera eller nåt när det drar o sliter.

Inga kommentarer: