tisdag 8 september 2009

Vecka 19 med mitt lilla hjärta

Bebisen: Längden är ungefär 15-18 cm från huvud till stjärt och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Vikten cirka 200-260 gram.
Mellan vecka 18-20 utvecklas barnets hörsel. Det blir medveten om ljuden i dess omgivning. Det hör blod som strömmar genom kärl och navelsträngen, sin mammas hjärtslag och tarmbubbel. Mammans röst når också in i barnets tidiga medvetande. Det kan uppfatta vissa höga ljud som tränger igenom livmoderväggen.
Bebisen kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern.
Tandanlagen är tydliga och från vecka 19 syns det att barnets fingrar har fått naglar. OM jag väntar en flicka så är det intressant att veta, att hon nu har ungefär sex miljoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.
Mamman: Du blir fortare andfådd när du rör dig eller gymnastiserar och du orkar troligen inte lika mycket som du brukar. Det är naturligt eftersom du blir allt tyngre samtidigt som din blodvolym ökar. Hjärtat får jobba mer för att pumpa runt blodet.
Ledbanden som håller i livmodern får sträcka på sig allt mer. Det kan göra ont både i ljumskarna och i sidan, högre upp på magen.
Ta en paus då och då. Sätt dig med benen högt eller lägg dig ner en stund för att lindra belastningen på ledband och ligament. Det är dessutom bra för dig att gå ner i varv en stund mitt på dagen. Du orkar bättre och din allt tyngre kropp mår bra av en stunds avslappning och vila.
Det där med anfåddheten känner jag verkligen av... 4 trappor upp utan hiss är inget jag ser fram emot varje dag... suck...HELT slut e jag när jag kommer upp för alla trapporna. För att inte tala om de kvällar vi har tvättstugan (nere i källaren). Upp o ner en gång i timmen... Fast det e mindre än 1 månad kvar nu tills vi flyttar.. JIPPI!!

Inga kommentarer: