onsdag 17 oktober 2012

Fröknäckebröd och drömrulltårta

När det är dåligt väder och man inte kan vara ute och leka så mycket får man hitta på nåt annat kul. Baka, som både jag och William gillar passar perfekt sådanahäringa dagar. Det farliga med att baka kakor (som e sååå kul) är att man äter ju dem också... Suck! Inte så lämpligt att ha massa kakor hemma när man är som jag... Kakmonster!!
Så därför blev det knäckebrödsbak. Ett MEGA gott knäckebröd som man kan äta som "snacks". Men det bästa av allt, det är sugermega lätt att göra. Tar typ bara 5 minuter att "svänga" ihop och sen visserligen 1h i ugnen, men då kan man ju göra annat.

Receptet?! Kommer här...

FRÖKNÄCKE!
0,5 dl  linfrö
0,5 dl  sesamfrö
0,25 dl  pumpakärnor
0,75 dl  solroskärnor
2 dl  majsmjöl
1 krm   salt
0,5 dl  olivolja
2,5 dl  vatten
0,5 msk  flingsalt, att strö över brödet 
(Man kan smaksätta efter eget tycke med goda kryddor som t.e.x. anis, fänkål, kummin etc...)
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30x40 cm.
  2. Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke.
  3. Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Skulle smeten bli för hård, tillsätt lite extra vatten.
  4. Vänd ut smeten på bakplåtspappret. Bre ut den jämnt över hela pappret, ända ut i kanterna. Alt. lägg ett bakplåtspapper över smeten och kavla ut på plåten.
  5. Strö lite flingsalt över hela smeten. (dela knäckebrödet redan nu i lagom stora bitar eller vänta till det är färdiggräddat)
  6. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 minuter. Låt kallna helt.
  7. Bryt brödet i lagom stora bitar när det kallnat. Förvaras torrt. 



    

Givetvis måste vi ju baka nån smarriga kaka med... "Drömrulltårta" fick det bli. Fick inspiration av programmet "Hela Sverige bakar". Men alltså, min blev MYCKET bättre än många av deras. Kanske jag skulle ställa upp där... :)) Eller William, han börjar bli en hejare på att mäta, hälla, dela, kavla...


Inte bara fin att titta på, god vad den med!!

Inga kommentarer: