onsdag 19 september 2012

Bullfest, bullfest heeeela dan... - Vaniljbullar+recept

På måndag är det studiedag för flera förskolor (och skolor) i Växjö och även så för Williams. Jag har därför bjudit in några andra mammor som också är hemma med sina små och det blir en lite fikadate. För att kunna ha en fika date måste man ju ha fika att bjuda på. William som älskar att baka är inte sen att hänga på när jag föreslår den typen av aktivitet.

Häromdagen bakade vi "Hallongrottor" och idag blev det "Vaniljbullar". Hittade ett recept på nätet som jag verkligen kan rekommendera. Saftiga, fluffiga och inte så söta som annars vaniljbullar kan bli. I helgen ska vi ge oss på lite mer lättsamt bak - "mini-chokladbollar". Gott och lätt ätet för de mindre barnen.

Smöret delas med inlevelse och precision

När mamma drar igång den bullrande hushållsassistenten är det bäst att ta på hörselskydden.

William fick en egen liten degbit som han fick kavla, kavla, kavla, rulla, rulla och sen bre på fyllning på. Det blev en liten fin bulle av den faktiskt, trots allt mjöl han använde... fniss...


Vaniljbullar 
Deg 
 50 gram jäst (för söta degar)
 175 gram äkta smör
 5dl mjölk
 2 dl rårörssocker alt. strösockrer
 1/2 tsk vaniljpulver alt 1 msk vaniljsocker
 1 tsk salt
 ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning
 2 äggulor
 100-150 g smör
 1,5 dl strösocker
 1,5 tsk vaniljpulver alt 2 msk vaniljsocker

Gör så här: 
30 stora bullar eller 45 små
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Rör under tiden samman rumsvarmt smör, äggulor, socker och vanilj till en jämn smet. Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm. Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ett ägg och pensla kanten med det. Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen. Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.

Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Det är svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg, ha på pärlsocker om du önskar.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och servera nygräddade!


Inga kommentarer: